De ce fotografilor nu le place sa dea pozele needitate?!Dupa toate evenimentele, primim mesaje a doua zi in care ni se spune:”Te rugam, da-ne si noua o poza de-a ta faina, dar needitata. Suntem tare curiosi!”, “Salut, ne-ai facut ieri o poza la nunta. Da-ne-o asa, fara sa o editezi” sau ,” Da-mi poza needitata, ca nu sunt mofturos”

Zambim cand le citim, avem grija sa revenim cu imaginile pe care le doriti, dar… mereu le editam!

Nu vrem sa intram in detalii tehnice prea amanuntite, asa ca va spunem doar ca 𝗡𝗨 𝗲𝘅𝗶𝘀𝘁𝗮 𝗶𝗺𝗮𝗴𝗶𝗻𝗶 𝗻𝗲𝗲𝗱𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲. Formatul pe care il utilizam pe camera foto e RAW, negatit. Si cui ii place mancarea negatita? Probabil (daca nu sigur) nimanui!

Asadar, imaginile raw din aparatul foto nici nu pot fi deschise cu orice program cu care vizualizezi imagini in mod obisnuit. De aceea trebuie deschise cu Photoshop sau Lightroom, apoi modificate cromatic, lucrate pe lumina, nuante de alb, in contrast… si lista poate continua muuult! Asta ca apoi, la sfarsit, sa poata fi salvate in format JPG, adica pentru a fi usor de vizualizat de catre voi si care va permite sa le incarcati pe retelele de socializare.O imagine care e negatita, needitata si salvata ca atare va fi mult mai plata, mai stearsa, terna, necontrastanta si nu va transmite mesajul din spate la maximul ei potential. Va fi ca i pictura neterminata… si nu ne dorim asta! Cu siguranta, nici tu

Asa ca, atunci cand ne cereti o imagine needitata pentru ca sunteti curiosi si nerabdatori, sa stiti ca va credem din tot sufletul!

Dar asteptarea merita!Editatul necesita timp. De aceea munca fotografilor si videografilor pentru pozele facute la o nunta nu poate fi gata intr-o singura zi. Ci cateva sau chiar saptamani bune de stat in fata calculatorului pentru a edita fiecare poza in parte…Ganditi-va altfel. Am putea preda imaginile needitate, pentru ca ar fi mai simplu. Dar cui ii place sa indeplineasca doar jumatate din sarcinile lui? E la fel ca-n cazul croitorilor – n-o sa iti dea haina netivita, iar bucatarii n-o sa iti dea mancarea necondimentata…